Путин: У Русији и у САД постоје људи који желе добре међусобне односе

04-11-2016 05:16:11 | | / vostok.rs |


У Русији и САД постоје људи који желе да јачају односе између две земље, што даје наду за свеобухватно успостављање ових односа, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„У нашим земљама — и у Русији и у Сједињеним Државама, постоје људи који желе добре међусобне односе, уважавају и воле културу и Сједињених Држава и Русије“, навео је руски председник на церемонији уручења државних награда.

„Несумњиво то зближава, ствара наду у свеобухватно успостављање наших односа у име интереса наших народа“, навео је он. Шеф државе је подсетио на образовне и просветне програме које је у САД иницирала Сузан Лерман.

Путин је нагласио да су овакви пројекти посебно важни данас, када односи Русије и САД преживљавају тешке тренутке. Он је назвао невероватно високим ниво односа Русије и Кине. По његовим речима, до тога се дошло напорима људи као што је директор Кинеског државног Великог позоришта Ченг Пинг, коме је такође данас уручена награда. „Захваљујем се свим гостима на пажњи коју су посветили очувању и ширењу руске културе и руског језика“, нагласио је шеф државе.

Путин је додао да се на Дан народног јединства традиционално уручују награде страним грађаним, „нашим пријатељима који су допринели развоју вишестраних, културних, хуманитарних веза са Русијом“.

По његовим речима, овакви контакти помажу људима да се разумеју, зближавају их и често разбијају вештачки немертнуте стереотипе. Путин је цитирао Емира Кустурицу, који је такође добио награду: „Они дају могућност да се превазиђу ограничења и осети независност духа.“ Кустурица је награђен за значајан допринос јачању пријатељства и сарадње међу народима народима, очувању и популаризацију руског језика и културе у иностранству.