Русија уводи још један у низу хуманитарних прекида ватре у Алепу

02-11-2016 09:04:08 | | / vostok.rs |Министар одбране Русије Сергеј Шојгу донео је одлуку да уведе још један у низу хуманитарни прекид ватре у Алепу. Он ће ступити на снагу 4. новембра од 09.00 до 19.00, саопштио је начеклних Генералштаба Валериј Герасимов.

Према речима Герасимова, на захтев председника Владимира Путина, одлука о почетку хуманитарног прекида ватре донета је како би се „избегле бесмислене жртве“.

„Како би се избегле бесмислене жртве министар одбране Русије генерал Сергеј Шојгу, по налогу Врховног команданта Оружаних снага Русије Владимира Путина, донео је одлуку да уведе 4. новембра од 09 ујутру до 19. увече ‘хуманитарни прекид ватере’ у Алепу“, рекао је он.

Начелник Генералштаба је изјавио да, узимајући у обзир неспособност САД да раздвоје опозицију од терориста, руска војска се обраћа директно лидерима опозиције да изађу из Алепа.

„Узимајући у обзир неспособност наших америчких колега да раздвоје опозицију од терориста обраћамо се директно свим лидерима наоружаних формација да прекину борбене акције и изађу из Алепа са свим оружје. У ту сврху су отворена два коридора, од којих ће бити повучене владине снага и техника", рекао је Герасимов.

По његовим речима, један коридор је отворен за кретање према сиријско-турској граници, други према Идлибу. Како је додао Герасимов, осталих шест коридора се користе за излазак цивила, евакуацију болесних и рањених. Сви покушаји милитаната да се пробију из Алепа завршени су неуспешно. Терористи трпе велике губитке, рекао је руски генерал.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут