Герасимов разговарао са турским колегом о ситуацији у Сирији и Ираку

02-11-2016 08:18:42 | | / vostok.rs |


Преговори начелника генералштабова оружаних снага Русије и Турске Валеријa Герасимовa и Хулусија Акара одржани су у уторак у Москви, а разговарано је о сарадњи у вези са решењем ситуације у Сирији, укључујући и нормализацију ситуације око Алепа, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Током састанка настављено је да се разговара о питањима сарадње за решавање сиријског сукоба, укључујући и питање нормализације ситуације око града Алепа“, наводи се у саопштењу. Герасимов је обавестио свог турског колегу о напорима које Русија улаже за побољшање хуманитарне ситуације у Алепу. Означена је потреба приоритетног раздвајања терористичке групе Нусра фронт и „умерене“ опозиције.

Герасимов и Акар су, такође, разговарали о ситуацији у области сиријско-ирачке границе у контексту борбе против ДАЕШ-а у Мосулу, пише у саопштењу руског Министарства.

„Одржана је искрена размена мишљења о ситуацији на северу Сирије, као и близу сиријско-ирачке границе у контексту борбе против ДАЕШ-а у области града Мосула“, наводи се у саопштењу. У Министарству су додали да је састанак био конструктиван. „Стране су постигле разумевање о наставку контаката између генералштабова двеју земаља, укључујући и на експертском нивоу“, истакли су у Министарству одбране.