Матвијенко: Припадност Курилских острва је спорна за Јапан, али не и за Русију

01-11-2016 09:19:50 | | / vostok.rs |


Председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко изјавила је да питање Курилских острва није спорно. Према њеним речима, Русија никад неће ограничити свој суверенитет над њима.

„Што се тиче Курилских острва, њихова припадност је спорна за Јапан, али не и за Русију. Она су нам припала након Другог светског рата, што је забележено у међународним документима и зато суверенитет Русије над њима није споран. Како је изјавио шеф руске државе Владимир Путин, ми не тргујемо територијама. Међутим, спремни смо да тражимо такав компромис по питању мировног договора који може да задовољи обе стране“, рекла је Валентина Матвијенко новинарима.

Према њеним речима, за то је потребно, „пре свега, реално схватање ситуације од стране наших јапанских партнера“. „Потребно је у потпуности разумети да постоје ствари на које Русија никад неће пристати. Ограничавање суверенитета над Курилским острвима, тим пре њихова предаја под јурисдикцију Јапана, јесте једна од њих. То је позиција не само руског руководства, већ читавог нашег народа. Ми имамо потпуни друштвени консензус о том питању“, додала је Валентина Матвијенко. Делегација Савета Федерације се налази у званичној посети Јапану.