Путин: Друштво које не може да заштити своју децу нема будућност.

31-10-2016 07:48:33 | | / vostok.rs |


Руске власти ће се активно борити против деструктивних тенденција, попут рушења традиционалних вредности и распиривања међунационалне мржње, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Како је рекао, око 80 одсто грађана Русије сматра да су односи између људи различитих националности добронамерни и нормални. „Пре неколико година тако је сматрало свега 55 одсто руских грађана. Чињеница да број оних који сматрају да међунационални односи треба да буду нормални је позитиван сигнал, али не и повод да се умањи фокус ка сузбијању екстремизма“, рекао је Путин.

Он је упозорио да на то питање треба гледати са великом пажњом, поготову у светлу тенденције, која је све више присутна у свету, а тиче се рушења традиционалних вредности и распиривања међунационалне мржње. „Кључна улога лежи на духовном јединству нашег народа, које се формира из свести руских грађана, знајући да имају заједничку земљу и да их уједињују заједничке вредности, традиција, богата руска култура и језик“, истакао је Путин. Потребно је да се дефинише федерална агенција која ће се бавити социјалном и културном адаптацијом миграната који долазе у Русију, изјавио је руски председник.

„Посебну пажњу треба посветити развоју законодавства у области државне националне политике, укључујући и друштвену и културну адаптацију миграната. Тренутно ова област нема одговарајуће законске прописе, организационе и економске инструменте. Неопходно је дефинисати федерални орган одговоран за ову област и потребни су стручњаци. Већ сам се бавио овим питањем и желео бих да додам: потребно је узети у обзир потребу за стручњацима који ће радити са странцима који долазе у Русију да живе и раде ту“, истакао је Путин.

Русија треба да се ослања на своје искуство миграционе политике Председник Русије сматра да европско искуство миграционе политике „није најбоље“, о чему сведоче злочини миграната, и сматра да Русија треба да се ослони на сопствено.

„Хајде да се ослонимо на сопствено искуство, јер европско није најбоље“, изјавио је Путин на заседању Савета за међунационалне односе.

„Видели сте шта се тамо дешава. Имигрант је силовао дете у некој европској земљи. Суд га је ослободио из два разлога: он лоше говори језик земље у којој се налази и није разумео да се дечак, а то је био дечак, противи. Не могу да схватим шта они тамо раде. То је резултат ерозије тих традиционалних националних вредности и, чак, не знам како то да објасним, осећања кривице према мигрантима или нешто друго? Није ни јасно о чему се тамо ради“, рекао је руски лидер.

„Али друштво које не може да заштити своју децу нема будућност. Због тога њихово искуство, искрено речено, није најбоље. А ми имамо хиљадугодишњу историју формирања мултинационалне државе и много дубље искуство. Такође постоји много проблема, о томе сада и говоримо, али оно је много дубље и темељније него у многим другим земљама“, рекао је Путин.