Лавров: НАТО агресија на Југославију била пропраћена нападима на велики број цивилних објеката

31-10-2016 09:03:01 | | / vostok.rs |


Бомбардовање Југославије 1999. године је било агресија НАТО-а – први напад на суверену земљу у Европи после 1945. године када је уништен велики број цивилних објeката, почев од националне телевизије, па све до мостова и железничке инфраструктуре, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Реч је о правој агресији. У светлу тих догађаја, морам да напоменем да су наши западни партнери, пре свега Американци, али и Британци, када је реч о Сирији, дошли до својеврсне хистерије користећи се јавним вређањима користећи речи попут „варватства“ и „ратних злочина“.

Подсетио бих, агресија против СР Југославије је била пропраћена нападима на велики број цивилних објеката“, истакао је Лавров у интервјуу за канал „Русија 1“.

Он је подсетио да је током бомбардовања међу хиљадама погинулих било и неколико стотина деце, као и да о 250.000 избеглица од тог тренутка више нико и не говори.

„Да Русија није преко Јевгенија Примакова одреаговала онако како је одреаговала на најгрубље кршење међународног права, ми то себи никада не бисмо могли да опростимо, а наша историја би добила једну ружну страницу. Примаков је учинио то што је после условило руски карактер, чиме је Москва заузела исправан став у том тренутку“, нагласио је Лавров.

Када је највећи патриота у својој земљи, политичар са великим искуством, важан државни званичник, особа снажне инстуиције која поседује енциклопедијско образовање и разумевање различитих процеса, сазнао да су САД одлучиле да почну бомбардовање СР Југославије, сматрао је да нема смисла да настави са уобичајеним активностима и одлети код америчког потпредседника Алберта Гора на важне, али ипак рутинске разговоре, додао је Лавров.

Тај заокрет је, према његовим речима, постао подсетник да Русија не може да у свету има другу мисију сем мисију одбране истине и да то ради заједно са другим силама, али свакако остварујући равноправне односе и договоре од узајамне користи.