Усвајање споразума ОПЕК-а зависи од Ирака и Ирана

29-10-2016 11:24:54 | | / vostok.rs |


Усвајање „мапе пута“ према алжирској одлуци о резултатима експертског састанка земаља-чланица и нечланица ОПЕК-а зависиће од тога какав став заузму Ирак и Иран, који су раније били против смањења производње, рекао је новинарима азербејџански министар енергетике Натик Алијев.

„Све ће зависити од става земаља, пре свега чланица ОПЕК-а као што су Иран и Ирак“, рекао је Алијев. Он сматра да „иако већина држава-чланица ОПЕК-а у извесној мери дели исто расположење које постоји, наде које гаје све земље произвођачи о што скоријој стабилизацији цена на тржишту и тенденцији раста цена, земље као што су Иран и Ирак више су заинтересоване за повећање производње нафте, повећање капацитета, излазак на оне позиције које су одувек заузимале у ОПЕК-у“.

„Због тога нам је важније да данас сазнамо њихово гледиште, с обзиром на оно што би могло да се догоди до краја године“, додао је Алијев.

Учесници састанка експертске групе држава-чланица ОПЕК-а у Бечу, ни након 11 часова разговора о реализацији алжирских одлука, нису дошли до консензуса и расправа ће бити настављена у суботу, уз учешће представника других земаља извозница нафте. Неки учесници састанка су приликом изласка из зграде новинарима изјавили да ће „састанак бити настављен сутра“. Међутим, нико није желео да детаљније коментарише резултате протеклог састанка.