Чуркин: Нема препрека за позитивно разматрање чланства Ирана у ШОС

29-10-2016 11:19:12 | | / vostok.rs |


Не постоје препреке да Иран постане чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) након што је разрешено нуклеарно питање, изјавио је стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин.

У петак је Савет безбедности УН одржао седницу о питању сарадње те организације са регионалним форматима, као што су ШОС, Заједница независних држава и Организација уговора о колективној безбедности.

„Сматрамо да више нема препрека за позитивно разматрање чланства Ирана након решавања ситуације са иранским нуклеарним програмом и укидања санкција УН“, изјавио је Чуркин.

ШОС је политичка, економска и војна алијанса у којој се налазе Русија, Кина, Казахстан, Киргистан, Таџикистан и Узбекистан. Белорусија, Монголија, Иран, Авганистан, Индија и Пакистан имају статус посматрача, док Азербејџан, Камбоџа, Јерменија, Непал, Турска и Шри Ланка имају статус партнера у дијалогу.

Пакистан, Индија и Иран су званично аплицирале за чланство у ШОС-у. Русија од 2008. године заговара идеју чланства Ирана, али је процес закомпликован санкцијама против Техерана, које су недавно укинуте.