САД морају да сарађују са Русијом око Сирије

29-10-2016 09:11:53 | | / vostok.rs |


Судећи по изјави представника Института „Макејн“, власти САД морају да разреше сиријски сукоб у сарадњи са Москвом.

Власти САД морају да препознају да је једини начин да ситуација у Сирији буде разрешена и да хуманитарна помоћ буде достављена жртвама онај кроз сарадњу са Москвом, рекао је бивши виши директор Беле куће задужен за односе са Русијом Томас Грејем током говора на Институту „Макејн“.

„Русија је у Сирији, на терену, и то се не може обићи. Нема начина да се избегне“, истакао је Грејем. „Не видим да имамо други избор него да сарађујемо са Русима.“ Грејем, који је тренутно извршни директор консултантске фирме „Кисинџер асошијетс“, сматра да америчка политика није успела да раздвоји снаге умерене опозиције, које се боре против владе сиријског председника Башара ел Асада, од Нусра фронта. „Обећали смо да ћемо раздвојити умерену опозицију од Нусре. Да ли смо то учинили? Нисмо“, рекао је Грејем. „Да ли можемо то да учинимо? Не можемо, то је стварност.“

Грејем је такође препоручио да америчке власти одустану од инсистирања на томе да Асад мора одмах да буде смењен. Прекид ватре, којем су посредовале Русија и САД почетком септембра, пропао је због низа прекршаја и немогућности Вашингтона да одвоји легитимне опозиционе фракције од терористичких група, како је било обећано и предвиђено споразумом две државе. Прошле недеље министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да Москва сумња да неке снаге желе да задрже Нусра фронт као ефикасну снагу у Сирији како би је по могућству искористиле за збацивање власти у Дамаску.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут