Захарова: Активности коалиције предвођене САД у Сирији све више дестабилизују ситуацију

28-10-2016 10:01:59 | | / vostok.rs |


Активности међународне коалиције предвођене САД у Сирији све више дестабилизују ситуацију у тој земљи, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„И даље смо забринути због ситуације у Сирији, због тога што је нестабилност и даље присутна због активности терористичких организација ДАЕШ и Нусра фронт. Са жаљењем констатујемо да активности САД и њених савезника на територији Сирије све више дестабилизују земљу и компликују како војно-политичку тако и хуманитарну ситуацију“, истакла је она. Захарова је подсетила да међународна коалиција војну операцију у Сирији спроводи без одобрења Дамаска, што представља грубо кршење суверенитета и норме међународног права.
Портпаролка руског Министарства иностраних послова је упозорила и да постоји могућност да наоружање које САД пошаље опозицији заврши у рукама терориста и изразила наду да ће ипак победити здрав разум. Навела је, међутим, да постоје сазнања да су борци у сиријском Алепу добили преносно противваздушно наоружање америчке производње. Говорећи о коришћењу хемијског наоружања у Сирији, Захарова је истакла да одговорност лежи пре свега на терористичкој организацији Нусра фронт и њеним иностраним покровитељима. Она се осврнула и на напад на школу у Идлибу рекавши да Русија ни на који начин није повезана са тим инцидентом, у ком је погинуло 22 деце. „То је страшна трагедија и неопходно је укључити све међународне институције како би се спровела истрага“, истакла је Захарова. Она је најавила и да ће у Москви 28. октобра бити одржан сусрет шефова дипломатија Русије, Сирије и Ирана, а главна тема ће бити ситуација у Сирији и борба против тероризма.

Русија ће на седници Савета безбедности Уједињених нација представити документ у којем ће бити наведене чињенице око неиспуњавања обавеза од стране САД, рекла је Захарова. „Како би се избегле било какве инсинуације да Русија, наводно, не испуњава своје обавезе из споразума Москве и Вашингтона о Сирији, ми ћемо СБ УН представити званичан документ у којем ће бити наведене све чињенице о неиспуњеним обавезама Вашингтона“, рекла је она. Документ је већ припремљен, данас ће бити прослеђен свим представницима у Женеви, а сутра ће то бити учињено и у Њујорку, додала је Захарова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут