Реакција Русије на одбијање Шпаније да прихвати „Адмирала Кузњецова“

28-10-2016 09:13:59 | | / vostok.rs |

Мадрид није дозволио руском броду да допуни гориво у луци града Сеуте. Министарство одбране РФ је саопштило да је то учињено под притиском САД и НАТО-а, јер „Адмирал Кузњецов“ плови према обалама Сирије да би учествовао у руској војној операцији.


Бродови из групе Северне флоте Ратне морнарице Русије на челу са крстарицом и носачем авиона „Адмирал Кузњецов“ прошли су Ламанш и 26. октобра су пловили у правцу Гибралтара. Њихова путања и задаци се, по речима портпарола председника РФ Дмитрија Пескова, налазе у „затвореним ковертама са натписом ’Строго поверљиво’“.

Па ипак, како је раније саопштило шпанско Министарство спољних послова, требало је да бродови 28. октобра уплове у луку Сеута (енклава у Северној Африци). Како је истакао званични Мадрид, одговарајућа дозвола је издата још у септембру.

Међутим, када се у медијима појавила вест да ће бродови ускоро пристићи у Сеуту, на Шпанију се обрушила лавина критике од стране савезника из НАТО-а.

Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг је истакао да у неким другим условима не би имао ништа против танкирања руских бродова, али сада је крајње узнемирен због тога што „они могу бити искоришћени за нападе на Алеп“.

Сличне изјаве су дали и политичари и представници војног врха из Велике Британије и САД.

У самој Шпанији су против уласка руских бродова у Сеуту најгласнији били представници Каталонске републиканске левичарске партије. У њиховој информативној служби за „Коммерсант“ је потврђено да су чланови шпанског Конгреса посланика из ове партије захтевали од вршиоца дужности министра спољних послова Хосеа Мануела Гарсија-Маргаља и вршиоца дужности министра одбране Педра Моренеса да објасне зашто се руски бродови који учествују у сиријској операцији опслужују на територији чланице НАТО-а.

Власти Сеуте су у почетку биле обесхрабрене овим догађајима. Од 2011. године је у овој луци, према подацима које износи лист El Pais, боравило преко 60 руских бродова.

„Критеријуми за допуштање уласка у Сеуту су безбедност природне средине, града и његовог становништва“, цитира издање The Spain Report изворе у администрацији луке. Међутим, под плотуном критике шпанско Министарство спољних послова је јуче објавило да „одржава консултације ради преиспитивања одлуке“.

Средином дана је El Pais, позивајући се на дипломатске изворе, саопштио да ће одлука о допуни горива бити анулирана уколико се потврди да бродови плове у Сирију. Не чекајући расплет ситуације руске власти су саме одустале од те идеје. „Потврђујемо да бродови неће свраћати у луку Сеута, јер су променили путању“, саопштила је амбасада РФ у Шпанији.

Реакција Москве

Портпарол амбасаде Василиј Ниорадзе је у разговору са дописником Комерсанта позвао јавност да не драматизује ову ситуацију.

„Усаглашавање сличних случајева са свраћањем бродова у луке је рутинска процедура“, истако је он. „Ми смо унапред упутили молбу, а приликом доношења одлуке води се рачуна о међународном праву и захтевима земље која прихвата брод. Сада је донета оваква одлука, а у другој прилици ће одлука бити другачија“.

Портпарол Министарства одбране РФ Игор Конашенков је ову ситуацију сагледао из другог угла. По његовим речима, руски војни врх је предвидео могућност „да уз сагласност шпанске стране поједини ратни бродови или бродови за њихово опслуживање из те групе могу свратити у луку (Сеуте – ’Коммерсант’)“.

Међутим, Министарство одбране Русије, по његовим речима, није упутило никакву званичну молбу Мадриду.

Конашенков је додао да су „представници шпанског руководства саопштили да због притиска САД и НАТО-а на њих свраћање руских бродова у луку Сеута није сврсисходно“. Власти Шпаније нису давале никакве јавне изјаве тим поводом.

Танкирање није проблем

Директор Центра за анализу стратегија и технологија (ЦАСТ) Руслан Пухов не види никакву трагедију у промени путање „Адмирала Кузњецова“.

„Ми без проблема можемо допунити гориво у Алжиру или на Малти. Ја бих пре рекао да ће то бити у Алжиру, јер је Малта чланица Европске уније и имаће исте проблеме као Шпанија“, рекао је он за „Коммерсант“.

По речима руског експерта, предстојећи долазак групе „Адмирала Кузњецова“ у Сирију тешко да ће знатно изменити однос снага у региону, али ће омогућити Русији да подигне свој међународни престиж.

„Французи користе носач авиона у том региону јер немају базу, а ми имамо базу“, истакао је експерт. „’Кузњецов’ вероватно иде у поход ради увежбавања. Пилоти палубних авиона морају да тренирају, а Сирија им пружа могућност да се вежбају у ратним условима“.

Експерт ЦАСТ-а Андреј Фролов додаје да поход „Адмирала Кузњецова“ има и „рекламну компоненту“: „Индија размишља о евентуалној куповини палубних ловаца МиГ-29К/КУБ за будуће носаче авиона, тако да ће демонстрација њихових могућности у Сирији помоћи Њу Делхију да брже донесе одлуку“.

Павел Тарасенко, Михаил Коростиков, „Коммерсант“
Руска реч