Русија и Сирија спремне да поново уведу хуманирани прекид ватре

26-10-2016 09:18:29 | | / vostok.rs |


Русија ће заједно са сиријским властима поново увести "хуманирани прекид ватре" у Алепу, ако међународне организације дају гаранције спремности да евакуишу цивиле, изјавио је новинарима представник руског Министарства одбране и начелник главне оперативне управе Генералштаба Русије генерал Сергеј Рудској.

„Руска Федерација, заједно са сиријским властима, спремна је да поново уведе хуманитарни прекид ватре у Алепу уз добијање гаранција међународних организација о спремности да се евакуишу болесни, рањени и цивили из подручја под контролом милитаната", нагласио је Рудској.

Генерал је подсетио да је Русија већ више од недељу дана не изводи нападе на позиције милитаната у подручкју Алепа, док руска војска пружа цивилима прву помоћ.

Од 20. до 23. октобра у Алепу је био на снази „хуманитарни прекид ватре“ током којег су милитанти и цивили могли да напусте источни део града под контролом исламиста. Терористи су одбили да напусте заузете квартове и под претњом смрти забранили излазак цивилима. У недељу је сиријска војска кренула у офанзиву на југу Алепа, успевши да успостави контролу над важним објектима. Према различитим проценама, у источним деловима града остаје још око 7.000 терориста.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут