Порошенко: Украјина не може живети само од транши ММФ-а

26-10-2016 08:44:35 | | / vostok.rs |


Украјински председник Петро Порошенко изјавио је да Кијев не може и неће више да живи само на рачун макрофинансијске помоћи западних партнера, власти земље треба да стварају повољну инвестициону климу.

„Као што су међународна подршка, сектор одбране и безбедности, инвестициона клима је питање живота и смрти за Украјину. Украјина не може и неће живети само од транши Међународног монетарног фонда, Светске банке и макрофинансијске помоћи ЕУ“, изјавио је Петро Порошенко током седнице савета за реформе.

„То је помоћ за стварање финансијског јастука, за извођење реформи. Кључна оцена ефикасности наших реформи је број директних међународних инвестиција, када инвеститори за Украјину гласају доларима, фунтама, еврима и гривнама, а и домаћи инвеститор је такође важан за нас“, навео је украјински председник.

Раније је ММФ објавио текст меморандума након другог ревидирања програма „Механизам проширења финансирања“. Према подацима ММФ-а, у случају успешне реализације програма, Кијев може добити ове године још 1,3 милијарде долара, а наредне још око 5,4 милијарде долара. Украјинска влада је саопштила да ће намерно усмерити ова средстава на јачање међународних резерви земље.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут