Столтенберг: Спровешћемо планове за јачање присуства НАТО-а у црноморском региону

25-10-2016 12:53:32 | | / vostok.rs |


Министри одбране 28 држава-чланица НАТО-а на састанку у Бриселу 26-27. октобра разговараће о јачању присуства у региону Црног мора и потреби за осигурањем брзог премештања снага, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

„Ми ћемо спровести планове за јачање присуства НАТО-а у црноморском региону. Проценићемо инфраструктуру која је потребна у земљама НАТО-а како би се обезбедило брзо распоређивање наших снага у Европи“, рекао је Столтенберг новинарима уочи министарског састанка.

Министри одбране НАТО-а су у фебруару донели одлуку да појачају своје присуство на источним границама савеза, у земљама Источне Европе и црноморском региону, а средином јуна одобрили слање батаљона у Летонију, Литванију, Естонију и Пољску. У Москви су више пута наглашавали да не траже конфронтацију са Западом, али да су спремни на одговарајуће мере да би осигурали сопствену безбедност. Русија је упозоравала да повећање војних активности НАТО-а у региону Црног мора и дестабилизује ситуацију и не доприноси регионалној безбедности.