Руски школски театар у Шумадији

25-10-2016 12:45:15 | | / vostok.rs |

Гост Крагујевца и „Школе мира” била позната руска глумица Јелена Антонова


Крагујевац – Први србско-руски фестивал школских театара, одржан протеклог викенда, организовао је Центар за младе „Школа мира”, у партнерству са седам основних школа из Крагујевца и околних села: „Светозар Марковић”, „21. октобар”, „Вук Стефановић Караџић”, „Свети Сава”, „Прота Стеван Поповић” из Чумића, „19. октобар” из Маршића и „Милоје Симовић” из Драгобраће. Гости су допутовали из Русије – Велика московска школа (1862) са својим ученичким театром „Сазвежђе”, чије представе режира позната руска глумица Јелена Антонова.

Познато је да Русија има квалитетна позоришта и академије у којима се школују будући глумци, али и веома озбиљну позоришну публику. У Москви има више од сто професионалних позоришта, али је мало познато да већина од четири хиљаде школа, колико их је у руској престоници, има и свој ученички театар.

– Наравно да се не очекује да сва деца буду професионални глумци, али се показало да се на овај начин ствара озбиљна позоришна публика коју увиђа значај културе. Седам крагујевачких школа и неколико културних посленика прихватило је нашу иницијативу, а фестивал је подржала и локална самоуправа – каже Петар Стефановић, директор „Школе мира”.

У склопу фестивала одржана је и образовна радионица за учитеље и наставнике на тему како радити са децом у школском позоришту.

– У Србији не постоји озбиљан програм рада са децом у овој области, већ се припремом ученичких представа баве просветни радници који имају много ентузијазма и љубави, али често недовољно стручног знања из позоришне уметности. Зато смо позвали и двоје стручњака са Московског института за отворено образовање, са Катедре за естетско образовање и културологију. Они су одржали семинар под називом „Руски приступ педагогији школског театра” – наводи професор Стефановић.

Договорено је и да крагујевачки основци који су учествовали у овом пројекту на пролеће буду гости Фестивала школских театара у Москви „Пушкиново пролеће”.

Учествујући овом значајном културном пројекту, просветни радници Шумадије су имали важан циљ – да се културом и театром боре против погубних утицаја штетних медијских садржаја којима су деца свакодневно изложена.

Ј. Димитријевић,
Политика