Чуркин: Нацрт резолуције о Сирији није у складу са приступом Москве

25-10-2016 11:53:38 | | / vostok.rs |


Нацрт резолуције о Сирији који је предложио Нови Зеланд у садашњем облику није у складу са приступом Москве, изјавио је стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин.

Савет безбедности УН је у понедељак увече одржао неформалне консултације о нацрту резолуције који је овог месеца доставио Нови Зеланд.

„Ми имамо свој концептуални приступ којем овај текст не одговара у потпуности“, рекао је Чуркин после састанка. Он је додао да је расправа о документу „открила низ недоследности у ставовима чланова Савета безбедности“. Нацрт резолуције садржи услов да се „потпуно зауставе сви нападе који могу да доведу до погибије цивила и уништавање цивилне инфраструктуре, конкретно, који се спроводе из ваздуха у Алепу“ и позива на 48-часовне хуманитарне паузе, спровођење медицинске евакуације и повратак на политички процес. Осим тога, документ подразумева повлачење бораца из источног дела града у складу са иницијативом специјалног изасланика УН за Сирију Стафана де Мистуре.

Стални представник Новог Зеланда у УН Џерард ван Бохемен истакао је да су у последње време разрађена техничка питања, „али је и даље потребан обиман разговор о томе, да ли постоји шанса да се у главном ставу (престанку напада) пронађе разумевање“. Он сматра да је сувише рано говорити о могућности гласања о документу.

„Говоримо о томе да ли Савет безбедности може да пронађе заједнички језик“, рекао је он новинарима. Предложени документ Новог Зеланда могао би да постане компромис након неуспеха две иницијативе о ситуацији у сиријском Алепу. Чуркин је раније изјавио да је Русија спремна да размотри предложени нацрт резолуције о Сирији и да га сматра занимљивим. Званична представница Министарства спољних послова Русија Марија Захарова саопштила је да Москва сматра да је важно да тај документ узме у обзир ступање на снагу хуманитарне паузе у Алепу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут