Мистериозна девета планета можда „помера“ Сунчев систем

24-10-2016 08:35:45 | | / vostok.rs |


Планета за коју се верује да је девета у нашем Сунчевом систему, али која је још увек мистериозно неухватљива за астрономе, могла би да представља узрок „колебања“ које чини да се планете крећу под различитим углом у односу на Сунце, тврди се у новом истраживању.

„С обзиром на то да је девета планета толико велика, а њена орбита нагнута у односу на остале планете, Сунчев систем једноставно мора лагано да се криви ван орбите“, изјавила је водећа ауторка истраживања са Калифорнијског технолошког института Елизабет Бејли. Све планете у нашем Сунчевом систему (не рачунајући хипотетичку девету планету) окрећу се око Сунца у истој равни, али се ова раван разликује за шест степени у односу на Сунце које је нагнуто из Земљине перспективе.


Претпоставља се да је девета планета десет пута већа од Земље и да обилази око Сунца на удаљености 20 пута већој од Нептунове и са још екстремнијим нагибним углом, који се разликује за 30 степени у односу на остале планете. Ови фактори могли би да објасне нагиб Сунчевог система, јер екстремна орбита девете планете узрокује „мултимилијардугодишње колебање система“. ​„Математички речено, с обзиром на претпостављену величину и удаљеност девете планете, нагиб од шест степени се савршено уклапа“, изјавио је у саопштењу Мајк Браун, професор Планетарне астрономије на Институту који је учествовао у истраживању.

Налази ће овог месеца бити објављени у астрофизичком часопису. Планета о којој је први пут теоретисано 2014. не може да добије званично име док јој се не потврди постојање. То би могло да потраје, јер се процењује да јој је потребно око 15 хиљада година да обиђе око Сунца, што значи да ће астрономи морати пажљиво да посматрају велики део свемира да би је пронашли.