Хакерске нападе у САД извели људи који подржавају Џулијана Асанжа

23-10-2016 11:59:38 | | / vostok.rs |


После два узастопна напада у којима је блокирано више великих сајтова и онемогућено корисницима на источној обали САД приступ Твитеру, Спотифају, Нетфликсу, Амазону и Редиту, медији постављају питање да ли је то освета Асанжових присталица или увод у хакерске нападе на дан избора.

У „Викиликсу“ верују да су то учинили управо људи који подржавају њиховог оснивача Џулијана Асанжа, због чега су упутили апел да то више не чине, уз тврдњу да је Асанж жив и да „Викиликс“ и даље објављује документа, пренео је РТС писање британског листа „Гардијан“.

Из „Викиликса“ су претходно оптужили америчког државног секретара Џона Керија да је у име САД тражио од Еквадора да онемогући интернет-везу Асанжу у Амбасади у Лондону. Узрок пада сајтова је био ДДОС напад на интернет фирму „Дин“, која је морала да блокира приступ многим популарним интернет-локацијама.

„Дин“ је пријавио да су сајтови оборени у петак око седам ујутру, а проблем је „решен“ после два и по сата. Секретар за штампу Беле куће Џош Ернест изјавио је да Одељење за унутрашњу безбедност „прати ситуацију“, али да „у овом тренутку нема никакве информације о томе ко може бити одговоран за ове злонамерне активности“.

Амазон, чији је веб-сервис АВС домаћин многих популарних дестинација на вебу, укључујући Нетфликс, такође је пријавио проблем у корисничким сервисима на Источној обали.