Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Чудотворна моћ невена

Чудотворна моћ невена

26-07-2014 02:13:36 | | РТРС, фото: РТРС/ mojenovosti.com |

Одличан је у борби против кожних болести, попут акни, брадавица и екцема, а користи се и против опекотина, рана и промрзлина.

У Непалу га зову цвијет са стотину латица, у Енглеској мерино злато, код нас је познат као невен - али, иза једноставног имена, крије се биљка са вишеструком примјеном, од љековите, преко естетске, до кулинарске.

У лијечењу се најчешће користи цвијет јарконаранџасте боје и то у сушеном облику. Од њега се справљају чајеви, уља и масти у чију су се љековитост увјерили још стари Грци и Римљани. Одличан је у борби против кожних болести, попут акни, брадавица и екцема, а користи се и против опекотина, рана и промрзлина.

Пошто подстиче знојење, употребљава се против повишене температуре и грознице. Захваљујући провитамину А, благотворно дјелује на очи, па се препоручује и код коњунктивитиса. Дјелује противупално, отклања тегобе у дигестивном тракту, нормализује рад јетре и лучење жучи, а доказана је и његова моћ у заустављању блажих дијареја, због чега је идеалан у љетњем периоду.

Поред љековитости, невен је познат и по љепоти. Цвијета од маја до новембра, лако се гаји у башти или саксији, а има моћ да растерује инсекте и друге штеточине. Цвијетови су јестиви, мада не и нарочито укусни, а због јарке боје се користи за декорацију салата.