Палић: Најбољи руски филм Левијатан

26-07-2014 02:08:37 | | Тањуг/ РТРС/ mojenovosti.com |

Уручењем награда, синоћ је на Љетњој позорници на Палићу свечано завршен 21. Фестивал европског филма, на којем је од 19. јула учествовало око 80 филмова у више програмских цјелина.

Златни торањ за најбољи филм главног програма - руски "Левијатан" у режији Андреја Звјагинцева примио је сценариста Олег Његин.

Палићки торањ за најбољу режију добио је њемачки аутор Дитрих Бригеман за филм "Станице крста", а специјално признање припало је шведском филму "Туриста" Рубена Остлунда.

Одлуке је донио стручни жири чији је предсједник био Пјер Анри Дело.

У програму "Паралеле и судари" жири критике је награду за најбоље остварење равноправно додијелио украјинском филму "Племе" Мирослава Слабошпитског и естонском филму "Фрее Ранге - Балада о прихватању свијета" Веикоа Оунпуа.

Умјетнички савјет фестивала додијелио је награду "Сејфи Теоман" за најбољег дебитанта србском редитељу и сценаристи Ивану Икићу за филм "Варвари".

Фестивал је прогласио затвореним руски сценариста Његин, који је захвалио на награди и напоменуо да је међу награђенима и један украјински филм. Он је истакао да му је веома драго што је култура у Србији успјела да споји оно што је у животу и политици раздвојено.

На затварању фестивала, ван конкуренције приказан кански побједник "Зимски сан" турског редитеља Нури Билге Џејлана.