САД забраниле руским дипломатама надгледање председничких избора

23-10-2016 10:48:28 | | / vostok.rs |


САД су запретиле руским дипломатама кривичним гоњењем у случају да се појаве на бирачким местима током председничких избора, саопштила је служба за односе са јавношћу руске Амбасаде у Вашингтону.

„Нажалост, углавном смо добили негативне одговоре, а негде и претње да наше интересовање и појава на бирачким местима могу бити сматрани кривичним делом. Разочарани смо због реакције администрације, тим пре како што се са непријатељством дочекује наша жеља да вршимо редовни дипломатски посао, како смо се надали, уз поштовање, у контакту са властима земље у којој боравимо“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту руске амбасаде. У Амбасади су додали да је учешће у својству посматрача „уобичајена функција амбасаде“.

Осим тога, у дипломатској мисији су навели да је циљ присуства руских дипломата на изборима да се упознају са америчким искуством одржавања гласања. Раније је званична представница руског МИП-а Марија Захарова изјавила да ће Москва узети у обзир одбијање САД да дозволи руским представницима да прате изборе за председника Сједињених Држава.