Брзи развој тржишта приватних авиона у Кини

26-07-2014 01:40:42 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Кинеско тржисте приватних џет авиона је мало, али се брзо развија под утицајем све бројнијих новопечених богаташа.

Први авион највећег свјетског произвођача пословних млазњака, америчког Галфстрима (Gulfstream), стигао је у Кину 2003. а послије једне деценије број пословних авиона у тој далекоисточној земљи је повећан за 28 одсто на 248 летјелица, подаци су консултантске агенције Ејжа Скај Груп (Аsian Sky Group), пише француски лист Монтањ.
Власници џет авиона између осталих су Џек Ма, оснивач Алибабе, највеће кинеске компаније за куповину преко интернета, и Ванг Ђианлин, најбогатији Кинез према Форбсовој листи из 2013, власник групе Ванда која поседује неколико десетина хотела широм света, највећу мрежу биоскопа на свијету, и има сопствени филмски студио.

„Не постоји одређен тип власника луксузних авиона из Кине, има их старосне доби и од 20 и од 30 година, као и оних старијих од 70. Из разних бранши су, из свијета трговине некретнинама, финансија, и петрохемијске индустрије. Али, имају једну заједничку тачку а то је да посједују милионе долара неопходних за куповину џет авиона„, објашњавају из консултантске куће Чајна Бизнис Авиејшен Груп (China byisness Аviation Group).

Европски Ербас управо је испоручио једном кинеском купцу нову везију авиона ACJ-319, названог Елеганс, који има салон, собу и купатило, по цијени од 80 милиона долара.

Најчешће дестинације кинеских милијардера су велике азијске метрополе, као што су Хонг Конг, Макао и Сингапур.

Кинески милијардери, ипак, воле летјелице намјењене за дуге летове, које су у стању да прелете Пацифик и стигну у САД, тврде представници Ербас групе.

Међутим, успорени раст кинеске економије оставља трага и на ово тржиште.

Још један од хендикепа за ово тржиште је велики недостатак инфраструктуре. У Кини постоји само 286 аеродрома прилагођених за сљетање ове врсте авиона.

Поред тога, купци ових луксузних летјелица постали су прилично образриви откако је кинески предсједник Кси Ђинпинг покренуо антикорупцијску кампању, коју предводи Комунистичка партија од краја 2012.

„Ово тржишто је прије двије године доживело огромну експанзију, али откако је на чело државе дошла нова руководећа екипа, која је покренула кампању против луксуза, дошло је до успоравања и затишија„, објашњава предсједник компаније Боинг Бизнис Џет Сет.