Потписани уговори се морају поштовати

25-07-2014 02:58:28 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Француски министар спољних послова, Лоран Фабијус, одбацио је критике упућене Паризу због намјере да Москви испоручи носач хеликоптера „Мистрал“, наглашавајући да „постоји правило да се потписани и плаћени уговори морају поштовати“.

„Уговор са Русјом о испоруци “Мистрала“ потписан је 2011. Његов потписник није актуелна влада, али нема везе. Постоји правило да се потписани и плаћени уговори морају поштовати“, изјавио је шеф француске дипломатије за радио Франс Интер.

Вашингтон и Лондон су жестоко осудили намјеру Француске да испоручи носач хеликоптера Русији. Амерички предсједник, Барак Обама, изразио је жаљење што Париз није донио одлуку о суспензији потписаног уговора, пренео је АФП.

„Када је ријеч о тим веома деликатним пословима, признајем, треба поштовати принцип које поштују све државе. Потписани и исплаћени уговори су се увијек поштовали, али истовремено треба избећи раздор и свађе унутар ЕУ“, истакао је Фабијус, алудирајући на размирице између Лондона и Париза у посљедњих неколико дана.

Француски предсједник Оланд је, уочи састанка сједнице за спољне послове ЕУ-а на коме је једна од тема развој догађаја у Украјини након рушења малезијског путничког авиона и санкције Москви, изјавио да ће први ратни брод „Мистрал“ бити испоручен Русији у октобру као што је уговором предвиђено, али да ће одлука о другом броду „зависити од понашања Москве у украјинској кризи“.

То је досад најјаснији сигнал Париза да намјерава да испуни контроверзни уговор упркос украјинској кризи, и дошао је само неколико сати након што је британски премијер Дејвид Камерон рекао да би његовој земљи било „незамисливо“ да тако нешто учини.

„То је лажна дебата коју воде лицемери. Када видите колико је (руских) олигарха потражило уточиште у Лондону, Дејвид Камерон би требало да почне са чишћењем испред властитог прага“, рекао је за Франс Интер Гзавијер Бертранд, бивши француски министар у влади Николе Саркозија, када је спорни уговор и потписан.

Француске власти су за сада потврдиле да испорука првог „Мистрала“ зависи од одлуке коју на јесен треба да донесе министраска комисија задужена за питање дозволе извоза ратне опреме.