Резултати црногорских избора показали дубоке поделе када је у питању приступ Црне Горе НАТО-у

18-10-2016 09:13:26 | | / vostok.rs |


Резултати црногорских парламентарних избора 18. октобра показали су дубоке поделе у друштву када је у питању приступања Црне Горе НАТО-у изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Москва сматра да после парламентарних избора у Црној Гори предстоје сложени преговори о формирању коалиције, пошто ниједна партија није добила неопходну већину, изјавила је агенцији Бета портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.


Она је навела да се Москва нада да ће нови органи власти узети у обзир мишљење скоро половине грађана Црне Горе који су подржали партије које се залажу за спровођење референдума о приступању земље Алијанси.


Захарова је рекла да резултати избора у недељу поново „показују дубоки раскол у црногорском друштву о цијелом низу питања, прије свега о спољној политици те балканске државе, њене перспективе припајању НАТО-у“.


„Рачунамо да ће нови органи законодавне и извршне власти уважити мишљење народа Црне Горе: практично половина бирача је дала своје гласове партијама које се залажу за спровођење референдума о томе“, навела је Захарова.


Према њеним ријечима, важан моменат је извештај Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИХР), у којем је наведено да је постојало „ограничавање слободе мишљења у црногорским медијима, што је утицало на доступ бирача аналитичким информацијама“.


Она је рекла да је Москва обратила пажњу на изјаву црногорских партија, које су, по прелиминарним подацима добиле 39 мандата, о непризнавању резултата избора због саопштења о хапшењима лица под сумњом да су припремала државни преврат.


„Полазимо од тога да та епизода мора да буде детаљно и транспарентно изучена“, навела је Захарова.