Москва ће захтевати објашњење од британских власти за блокирање рачуна РТ у Лондону

18-10-2016 10:37:21 | | / vostok.rs |


Москва ће захтевати објашњење од британских власти у вези са информацијама о блокирању банковних рачуна представништва телевизије РТ, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

„Руска страна је са дубоком забринутошћу примила објављено писмо банке ’Нешенел Вестминстер Банк‘ од 12. октобра о затварању банковних рачуна представништва телевизије РТ у Великој Британији, планираних за затварање од 12. децембра“, наводи се у саопштењу.

У Министарству истичу да „ова ситуација повлачи са собом непремостиве препреке за нормално функционисање телевизије у Великој Британији, стварајући предуслове да се у овим корацима банке види кампања усаглашена са званичним Лондоном за елиминацију извора информација непријатних за британске полузваничне органе, али популарних у британској јавности“.

„Уколико је то тако, онда је ово грубо кршење основних принципа слободе говора и штампе од стране, како Британци сами себе називају, ’једне од најстаријих демократија на свету‘“, наводи се у саопштењу. „У најскорије време захтеваћемо од британских власти да објасне ову ситуацију“, нагласили су у Министарству.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут