Председник Путин и премијер Индије о испоруци ПВО система

15-10-2016 11:40:57 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин и премијер Индије Нарендра Моди састали су се у граду Гоа у Индији у уском саставу у оквиру самита БРИКС-а.

Након састанка биће одржани разговори двеју делегација. Два лидера присуствовала су и потписивању договора Русије и Индије о испоруци у Индију противваздушних система С-400 „Тријумф“.



Осим тога, две земље потписале су споразум о производњи патролних бродова пројекта 11356. Путин и Моди су током видео-конференције пустили у рад други енергетски блок нуклеарне електране „Куданкулам“. Лидери двеју држава су такође учествовали у почетку радова на трећем и четвртом блоку ове нуклеарне електране.

У основи изградње нуклеарне електране је руски нацрт енергетских блокова са реакторима ВВЕР-1000 капацитета 1000 МВ који у потпуности испуњавају захтеве савремених нормативно-техничких стандарда Русије. Русија ће наставити да помаже Индији у развоју нуклеарне енергије, изјавио је руски председник након потписивања неколико докумената о сарадњи са Индијом. „Русија ће наставити да пружа сву могућу помоћ нашим индијским колегама у развоју нуклеарне енергије. Ради се на међудржавном споразуму о петом и шестом енергетском блоку нуклеарне електране „Куданкулам“. На основу руске технологије развоја у наредних 20 година могло би да буде изграђено најмање 12 нуклеарних реактора“, рекао је Путин.