Рогозин: Позитивне последице санкција Русији

14-10-2016 08:43:49 | | / vostok.rs |


Русија планира да направи моћни брод-ледоломац капацитета више од 110 МВт, који ће моћи да ради у свим леденим условима, најавио је заменик руског премијера Дмитриј Рогозин.

„Данас смо донели одлуку да започнемо развој, засад се ради само о развоју пројекта, али ускоро ће бити донета коначна државна одлука, о стварању ледоломца суперкласе, лидера међу ледоломцима капацитета више од 110 МВт“, изјавио је Рогозин говорећи на конференцији „Међународна сарадња на Арктику: Нови изазови и правци развоја“. Раније је Рогозин изјавио да Русија до 2030. намерава да реализује 150 пројеката на Арктику у вредности од 71,8 милиона евра.

Позитивне последице санкција Русији

Санкцијска политика западних земаља омогућила је да Русија отвори нове могућности за сарадњу на Арктику са својим азијским партнерима, рекао је заменик руског премијера.

„Политика санкција нам је дозволила да отворимо нове могућности за сарадњу на Арктику са нашим азијским партнерима, посебно у економској сфери, и за заједничко стварање великих енергетских и саобраћајних инфраструктурних пројеката на основу развоја нафтних и гасних поља“, рекао је Рогозин.

Према његовим речима, најупечатљивији пример за ово је пројекат „Јамал СПГ“ заједно са Кином, и налазишта нафте и гаса у Ванкору заједно са Индијом. „Са корејским и јапанским партнерима активно сарађујемо у изградњи бродова и поморске опреме за развој арктичких поља, и могу да кажем да је најактивнија сарадња са нашим суседима у Азији на стварању јединствене огромне фабрике ’Звезда‘ у граду Бољшој Камен у Приморском крају“, додао је Рогозин.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут