Главна тема о Лаврова и Керија ће бити прекид ватре у Сирији

14-10-2016 08:39:03 | | / vostok.rs |


САД и Русија учествоваће у преговорима у Лозани. Министар спољних послова Сергеј Лавров и његов амерички колега Џон Кери уложили су велике напоре да би се ови преговори реализовали, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Главна тема о којој ће се расправљати на састанку је прекид ватре у Сирији. Такође ће се разматрати и питање раздвајања такозване „умерене опозиције“ и терористичких група. Све стране преговора у Лозани морају да преузму одговорност да утичу на сукобљене стране у Сирији да прекину непријатељства, рекла је Захарова новинарима. Москва се нада да ће се створити прави услови за политичко решење у Сирији уколико разговори у Лозани буду успешни.



Забринути смо због политичке ситуације у Сирији, а посебно у Алепу. Терористи Нусра фронта настављају гранатирање насељених делова града, изјавила је Захарова.

Обични људи гину у овим нападима. Русија инсистира на стварању хуманитарних коридора. Али проблем је што су неки делови града минирани, додала је она. Терористи користе цивиле као штит током напада. Штавише, неки наши западни партнери потпирују медијску хистерију око ситуације у Алепу. Русија свакодневно допрема хуманитарну помоћ у Алеп, али нажалост, не видимо снимке ових акција у западним медијима. Москва позива тренутно пружање хуманитарне помоћи Алепу. Дамаск је спреман да пружи помоћ, додала је Захарова.

Вашингтон покушава да искористи сваку прилику да изврши притисак на Москву, изјавила је Захарова. „У Белој кући покушавају да искористе сваку прилику за притисак на Русију. Осим тога, то раде са неким болесним задовољством. Не присилно него некако свечано“, додала је она. Захарова је, такође, изразила жаљење због тога што САД настављају да нарушавају руско-америчке односе.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут