Конашенков Џонсону: Објавите снимке да их и јавност види

13-10-2016 09:36:31 | | / vostok.rs |


Министарство одбране Русије одбацило је оптужбе шефа британске дипломатије Бориса Џонсона о учешћу Москве у бомбардовању хуманитарног конвоја у сиријском Алепу и затражило од њега да представи доказе о својим тврдњама, изјавио је портпарол Министарства Игор Конашенков.

Обраћајући се у Парламенту Велике Британије, Џонсон је рекао да сателитске фотографије које су доступне јавности указују на то да је напад изведен из ваздуха и по мраку, а у складу са саопштењима саме Русије, како је рекао, армија председника Сирије Башара ел Асада нема могућност да напада по мраку, те да сви докази указују на Русију. Према речима Конашенкова, хистерија русофобије појединих чланова британског естаблишмента већ дуже време не представља никакво изненађење, а изјаве Џонсона нису ништа другачије.

„Почевши од 20. септембра, сведоци смо трећег таласа оптужби о наводном учешћу Русије у гађању хуманитарног конвоја у Алепу. И сваки пут слушамо о наводним сведочењима којекаквих сведока-волонтера, за које се потом испоставља да су борци Нусра фронта. Сада је на сцену ступио Борис Џонсон, који је са закашњењем препознао кривицу Русије након што је прегледао неке тамо сателитске снимке, који су доступни јавности. Господине министре, зашто јавности не бисте представили те јавне снимке да их погледамо сви?“, запитао се Конашенков. Руски генерал је подсетио да је за сада једино Русија представила снимке на којима се види да се у саставу самог конвоја налазио и један камион са минобацачем. „Никакви руски авиони у близини Алепа се у том тренутку нису налазили и то је чињеница. Сви ти докази неће вредети ни динара уколико их још неко не буде видео“, закључио је Конашенков.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут