Викиликс: Хилари знала да су Саудијска Арабија и Катар финансирају терористе

12-10-2016 07:19:44 | | / vostok.rs |


Сајт Викиликс објавио је трећи део поверљивих писама Џона Подестија, шефа предизборне кампање демократске кандидаткиње за председницу САД Хилари Клинтон.

Трећи део садржи још 1.190 порука, а до сада је објављено већ око 4.000 писама. У једној од преписки Клинтонова уверава Подесту да терористичку организацију ДАЕШ тајно финансирају Катар и Саудијска Арабија

„Морамо да искористимо сву своју дипломатију и традиционална обавештајна средства како бисмо извршили притисак на власти Катара и Саудијске Арабије, који тајно финансирају и технички подржавају ДАЕШ и друге радикалне сунитске организације у региону“, наводи политичарка у једној од порука.

Поред тога, она наводи да лојалност курдских власти Сједињеним Америчким Државама може, такође, да утиче на даље кораке Саудијске Арабије и Катара. „Ти напори биће учвршћени на рачун привржености курдске регионалне владе. Житељи Катара и Саудијске Арабије биће принуђени да балансирају између борбе за доминацију у сунитском свету и последица притиска САД“, додаје кандидаткиња за председницу САД.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж је у интервјуу за РТ раније изнео претпоставку да је управо Саудијска Арабија највећи спонзор фондације Клинтонових. Он је скренуо пажњу на то да је Клинтонова, док је била државни секретар, показивала очигледну благонаклоност према Ријаду у вези са питањем извоза наоружања, одобривши испоруку вредну неколико милијарди долара. Треба напоменути да власти Саудијске Арабије нису једини савезници штаба Клинтонових, који би се могли прекорити за политику диктатуре. Бил Клинтон је имао благонаклон став према лидеру Руанде Полу Кагамеу, који се сурово обрачунао са опозицијом у својој земљи. Хилари Клинтон је свргнутог египатског председника Хоснија Мубарака раније називала пријатељем породице Клинтон.