„Шпигл“: Меркелова не може да добије подршку већине земаља ЕУ за санкције Русији

11-10-2016 10:57:45 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел слаже се са предлогом неких немачких политичара да наметну нове санкције Русији због ситуације у Сирији, пише „Шпигл“.

Међутим, лист сматра да је мало вероватно да ће Меркелова придобити подршку других земаља ЕУ. Немачки политичари све више врше притисак на Ангелу Меркел ради увођења додатних санкција за акције Русије у Сирији, наводи „Шпигл“.

„Шефови држава и влада ЕУ више не могу да гледају убиства и варварства у Сирији“, изјавио је председник фракције Европске народне партије у Европском парламенту, Манфред Вебер. У вези са „огромном трагедијом“ у Сирији, не треба искључивати нове санкције против Русије, истакао је политичар.

„Владимир Путин је у потпуности одговоран за бескрајне патње стотина хиљада цивила и деце у Алепу. Очигледно је да он схвата само веома оштар језик“, рекао је Вебер.

„Шпигл“ подсећа да је увођење нових санкција Москви раније предложио председник Одбора за спољну политику Бундестага Норберт Ротген. Према писању листа, Меркелова „осећа симпатију према оштријој акцији против Русије“, али не може да добије подршку и солидарност већине земаља ЕУ.

„С обзиром на заиста страшну и неописиву ситуацију у Алепу у виду непрекидног погоршања насиља у Сирији… ми схватамо да је потребно да се размотре све опције“, рекао је званични представник немачког канцелара Штефен Зајберт.

„Сматрамо да посебно Русија и Иран морају учинити све да би се окончао сукоб и да искористе свој утицај на Асадов режим да би се зауставило насиље и људска патња“, закључује Зајберт. Раније је амерички државни секретар Џон Кери позвао да се истраже поступци званичне Москве и Дамаска у Сирији као ратни злочини. Касније је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила да су Керијеве изјаве пропаганда и имаће озбиљне правне последице.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут