Русија и Турска разговарају о успостављању зоне слободне трговине

23-07-2014 01:42:51 | | capital.ba/ mojenovosti.com |

Русија и Турска договарају се о стварању зоне слободне трговине и то у националним валутама, без преговарања у доларима – наводе економски портали.

Алексеј Уљукајев, руски министар економског развоја, објашњава да Москва и Анкара морају да повећају обим трговине у националним валутама.

„Зашто би Русија у односима са Турском, Кином или Индијом требало да преговара у доларима? То се односи на енергетику, нафту, гас и све остало“ – наглашава Уљукајев.

Он је са турским колегом Нихатом Зејбекчијем разговарао о могућем успостављању зоне слободне трговине између Царинског савеза на челу са Русијом и Турском.

Анкара показује знаке дубоког замора усљед вишедеценијског чекања пред вратима ЕУ.

Турска је протеклих година биљежила скоро двоцифрен привредни раст, а данас је у потрази за новим стратешким партнерима, како би економију вратила на стабилан колосјек развоја.

Производња трајних потрошних добара повећана је за 7,2 одсто, али су неке гране индустрије, попут аутомобилске, доживјеле пад.

Зато је турски привредни раст 2012. године износио тек нешто преко два и по, а прошле нешто више од три и по одсто.

„Фајненшел тајмс“ је својевремено писао да су турски пословни људи и владини званичници почели да вјерују да пречица до раста извоза води мимо западних тржишта. Зато се Анкара окреће Русији.

Са популацијом од око 76 милиона и економијом вриједном око 1,1 билион долара, са релативно снажном индустријом, знатним туристичким потенцијалима и енергетским капацитетима, Турска може да постане још важнији партнер Русији и Царинском савезу.

Укупна размјена Русије и Турске прошле године износила је 32,7 милијарди долара.

Русија је постала други трговински партнер Анкаре, одмах послије ЕУ, док је Турска осми трговински партнер Москве – наводи „Глас Русије“.