Лавров: Вашингтон није у стању да раздвоји опозицију од терориста

07-10-2016 08:01:10 | | / vostok.rs |


Москва се нада да у Вашингтону неће победити тежња да сиријски конфликт реше војним методима, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Како је рекао, државни секретар САД Џон Кери никада у разговорима није споменуо да Вашингтон намерава да сиријски проблем реши војним путем. Говорећи о Споразуму између Русије и САД о Сирији, Лавров је истакао да имплементацију није могуће спровести јер Вашингтон није у стању да раздвоји опозицију од терориста, док су Москва и Дамаск спремни да испуне свој део договора.




Он је на заједничкој конференцији за новинаре са својим француским колегом Жаном Марком Ером рекао да је Русија учинила све што је у њеној моћи како би се почело са реализацијом Споразума, међутим, то тренутно није могуће.

„Жао нам је што су наше америчке колеге саопштиле да излазе из Споразума о Сирији, као и да обустављају сву сарадњу са нама по том питању“, рекао је Лавров. Министри су се дотакли и француског предлога резолуције у Савету безбедности УН о Сирији, а Лавров је истакао да Москва рачуна да ће њени предлози бити узети у обзир. Еро је, међутим, рекао да и даље постоје одређене препреке око пројекта нове резолуције о Сирији, иако је прогрес приметан.

„Преговори у СБ се и даље воде по том питању. Прогрес постоји, преговори су конструктивни и већ смо достигли одређене резултате, међутим, и даље су на столу одређене препреке које блокирају целокупан процес. Неопходно је отклонити те препреке како би резолуција била усвојена“, истакао је он. Еро је додао да резолуција подразумева хитни прекид бомбардовања у Алепу, као и реализацију испоруке хуманитарне помоћи.

Француски министар, који је у посети Москви, такође је рекао да Русија не сме и не треба да трпи тренутну ситуацију у Алепу, као и да је све што се дешава у том граду без преседана, те да сукоб у Сирији никада није био жешћи, него што је то случај сада. „Већ неколико недеља цео свет са ужасом гледа на ситуацију у Алепу. Настављају се бомбардовања хуманитарних радника, болница и цивила. Нико не сме да трпи тренутну ситуацију у Алепу, ни Француска, ни Русија. Управо то сам рекао свом колеги Сергеју Лаврову, као другу и партнеру“, закључио је Еро. Лавров се дотакао и недавног размештања противваздушног система С 300 у приморској бази Тартусу у Сирији и истакао да је то учињено како би се осигурала безбедност руских снага у тој земљи. „Ми смо већ давно разместили С 400, а не С 300 у нашој бази Хмејмим. Међутим, из неког разлога више пажње је привукло размештање С 300, него што је то био случај када смо поставили С 400“, оценио је он.

Коментаришући наводе медија о могућим санкцијам Русији због ситуације у Сирији, Лавров је изразио наду да ће по том питању победити здрав разум, а не жеља да се за свако питање окриви Москва. „Читали смо да Немачка наводно разматра могућност увођења нових санкција Русији због ситуације у Сирији. То је, наравно, ствар немачких власти, али и питање савести оних који доносе одлуку о томе шта се заправо догађа у Сирији“, рекао је он. Лавров је изарзио наду да ће, како је рекао, победити здрав разум и жеља да се осигура стабилност у свету, а не тежња да се за свако питање окриви Москва.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут