Шојгу: Успели смо да ослободимо већину територије Сирије од терориста

06-10-2016 11:12:45 | | / vostok.rs |


Операција руске авијације ослободила је велики део Сирије од терориста и стабилизовала ситуацију у овој арапској земљи, изјавио је руски Министар одбране Сергеј Шојгу.

„Наше оружане снаге претходних годину дана изводе војне мисије у Сиријској Арапској Републици. Током овог период успели смо да стабилизујемо ситуацију у земљи, ослободимо већину територије од међународних терориста и покренемо Руски центар за помирење“, рекао је Шојгу.

Министар је поновио да су „током операције ваздухопловне снаге извршиле ваздушне нападе на терористичке групе и њихову инфраструктуру, доставиле хуманитарну помоћ за сиријски народ и спроводиле друге важне задатке“.

Руски министар је истакао значај руског оружја које показује поузданост и ефикасност у пустињском терену, указујући на оружје на бродовима и подморницама у Каспијском мору и Медитерану са оружјем дугог домета високе прецизности, као и коришћење нових ракета које се лансирају из стратешких авиона.

„Велики број савременог руског оружја доказао је своју ефикасност у тешким пустињским условима“, додао је Шојгу на конференцији о модернизацији оружја заснованом на искуству у Сирији. „Важно је да се за развој новог оружја и оперисање постојеће опреме узме у обзир искуство у Сирији“, истакао је руски министар. Москва изводи ваздушну кампању против терориста у Сирији од 30. септембра 2015, на захтев сиријског председника Башара ел Асада. Руска страна такође је помогла у преговорима о прекиду ватре у овој ратом погођеној земљи.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут