Захарова о САД: Не треба кокетирати са терористима

06-10-2016 10:22:41 | | / vostok.rs |


САД погрешно верују да Нусра фронт може да се припитоми, али не треба кокетирати са онима који проповедају тероризам, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Шта је то Нусра? То је муџахедин ’80-их. Не у смислу идеолошког садржаја, већ у смислу сарадње са онима који их подржавају“, рекла је Захарова у програму телевизије „Русија 1“. „Они не схватају једно: они сматрају да ту змију могу да припитоме. Никако не могу да схвате да је змија безопасна само онда када није отровна“, истакла је она.

„Змија отровница ће те увек угристи. Тако је то било са Ал Каидом, а сасвим сам уверена да ће, нажалост, тако бити и сада. Не треба кокетирати са људима који проповедају тероризам“, закључила је Захарова. Кери је учинио све да приближи ставове Русије и САД Амерички државни секретар Џон Кери учинио је све да приближи ставове Русији и нађе решење за Сирију, али Стејт департмент није успео да оствари договор о решењу овог сукоба, рекла је Захарова.

„Могу да вам кажем да се амерички државни секретар Џон Кери заиста потрудио и унео своју душу да би нашао излаз, покушао да приближи ставове и реализује оно о чему се договарао са Русијом. То знају и у Министарству спољних послова Русије и у САД“, истакла је Захарова.

На питање о могућности директног сукоба војске Русије и САД у Сирији Захарова је подсетила да између две стране постоји договор о спречавању сукоба на територији Сирије. „Мислим да постоји много компоненти код овог питања, мада је, наравно, оно директно. Директан одговор могао би да буде да имамо закључен споразум, договор са Американцима о спречавању сукоба“, рекла је Захарова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут