Русија позива САД на имплементацију Споразума о ликвидацији ракета

06-10-2016 08:34:58 | | / vostok.rs |


Москва позива Вашингтон да се хитно врати на беспрекорну и верну имплементацију Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета, изјавио је директор Одељења за питања неширења и контроле наоружања руског Министарства спољних послова Михаил Уљанов.

„Позивамо Вашингтон да се хитно врати на беспрекорну и верну имплементацију Споразума о ликвидацији ракета“, рекао је Уљанов говорећи на првом заседању Одбора Генералне скупштине УН у Њујорку, наводи се на сајту Министарства. У свом говору, Уљанов је истакао да је Москва пре годину дана „у овој сали упозоравала САД и Румунију на распоређивање објекта за противракетну одбрану на румунској територији, који, упркос наводно одбрамбеној природи, утичe на интересе националне безбедности Русије“.

„Нису послушали наша упозорења. Овог пролећа, објекат је пуштен у рад. Одмах након тога, започета је изградња сличног објекта у Пољској. Следећи корак је распоређивање америчког антиракетног система ТХААД у Јужној Кореји. То јест, корак по корак реализује се концепт стварања глобалног америчког ракетног система ПРО, који подрива темеље стратешке стабилности, отежава даље нуклеарно разоружање и повећава тензије на регионалном и глобалном нивоу“, истакао је Уљанов.

Уљанов сматра да се „ствар додатно компликује чињеницом да се на објекте противракетне одбране у Румунији и Пољској, упркос одредбама Споразума о ликвидацији ракета, постављају лансери Мк-41, који се користе за лансирање ракета средњег домета са морских платформи и забрањене су за употребу на копну“. „На тај начин, Сједињене Америчке Државе не само да нарушавају Споразум, већ и увлаче у своје незаконите радње две земље које немају никакве везе са Споразумом. Томе се додаје и нарушавања са америчке стране која се односе на ракете-мете и ударне беспилотне летелице“, закључио је Уљанов.