„Вашингтон пост“: САД разматраjу могућност напада на сиријску војску

05-10-2016 05:45:17 | | / vostok.rs |


Америчке власти разматрају могућност војне интервенције у сиријски сукоб, пише лист „Вашингтон пост“.

Лист наводи да је прошле недеље у Белој кући одржан састанак представника Стејт департмента, ЦИА и начелника штаба америчких оружаних снага, на којем се разматрало питање примене ваздушних удара на положаје сиријске војске.

Дискусија ће се, вероватно, наставити на састанку Савета за националну безбедност под руководством председника Барака Обаме. Састанак би могао да буде одржан већ овог викенда. Према речима једног од учесника, међу опцијама које се разматрају су напад на писте сиријског ваздухопловства крстарећим ракетама и другим оружјем дугог домета. Такође је изнет предлог да се операција спроведе у тајности да би избегло противљење Беле куће против напада на положаје сиријске власти без одобрења Савета безбедности УН.

Осим тога, лист наводи да су представници ЦИА и Генералштаба подржали могућност „кинетичких“ акција усмерених на сиријско руководство. Истовремено ове структуре сматрају да би пад Алепа могао да подрије „америчке противтерористичке циљеве у Сирији“, рекао је други извор листа. У овом случају мало је вероватно да ће Обама одобрити ваздушне ударе, истиче „Вашингтон пост“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут