Путин потписао декрет о Прослави стогодишњице рођења Калашњикова

05-10-2016 07:26:38 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин потписао је декрет о Прослави сто година од рођења Михаила Калашњикова током 2019. године.

„С обзиром на изузетан допринос Михаила Калашњикова развоју домаћег лаког наоружања и на то да се 2019. године навршава сто година од његовог рођења, доносим следећи указ: 1. Усвојити предлог владе Руске Федерације да се током 2019. године обележи сто година од рођења Калашњикова; 2. Влади Руске Федерације: формирати организациони одбор за прославу овог јубилеја“, наводи се у тексту председничког декрета.


Шеф државе се такође заложио да се обезбеди усвајање плана основних мера за припрему прославе и да извршне и субјекти локалне власти у Русији учествују у припреми и одржавању манифестације обележавања јубилеја чувеног конструктора оружја. Михаил Тимофејевич Калашњиков се родио 10. новембра 1919. године у селу Курја на Алтају. Аутоматска пушка, чији је творац, сматра се једним од највећих изума 20. века и користи се у више од сто држава света. Генерал-потпуковник Михаил Калашњиков једини је грађанин Руске Федерације који је истовремено добио звање Хероја Русије и два пута Хероја социјалистичког рада.