Кери: Русија и сиријски режим одбијају дипломатију и покушавају да војно победе

05-10-2016 07:07:18 | | / vostok.rs |


САД никада неће одступити од своје обавезе да штити било коју савезницу НАТО-а, као што је предвиђено Вашингтонским споразумом о колективној одбрани, изјавио је амерички државни секретар Џон Кери.

„Могу да вас уверим, без обзира на све што сте недавно чули и прочитали, Сједињене Америчке Државе никада неће прекршити своје обавезе по члану 5, уколико нека држава-чланица НАТО-а буде нападнута“, рекао је Кери у Бриселу. НАТО није усмерен против Русије и не ограничава је, Алијанса намерава да одговори на заједничке изазове заједно са Москвом, рекао је Кери.

„Народ Русије треба да зна да, без обзира на то што им њихови лидери понекад говоре, наша Алијанса не тежи да ослаби, ограничи нити победи њихову или било коју другу државу. Ми желимо да сарађујемо са Русијом која је посвећена решавању заједничких изазова“, истакао је Кери.

Раније су САД обавестиле о престанку сарадње са Русијом о решењу ситуације у Сирији. Коментаришући ову одлуку руско Министарство спољних послова саопштило је да је то разлог за дубоко разочарање. Руско Министарство сматра да одлука Вашингтона да престане да сарађује са Русијом о Сирији показује неспособност САД да испуне своје обавезе.

Примирје у Сирији треба у себи да садржи и забрану летова борбених авиона Русије и Сирије у појединим областима, изјавио је амерички државни секретар.

„Наставићемо да радимо на значајном, одрживом и делотворном прекиду ватре у целој земљи, укључујући и ограничење летова руских и сиријских борбених авиона у одређеним областима“, додао је Кери.

САД наставља да верује да је политичко решење сукоба у Сирији једино могуће и да ће радити на наставку преговора између страна, изјавио је Кери.

„И даље верујемо да је политичко решење једини начин да се заустави крвопролиће и омогући очување јединствене Сирије. Ми ћемо радити на стварању услова који омогућавају наставак преговора између страна“, истакао је Кери. Амерички државни секретар оптужио је Русију и Сирију за одбијање дипломатије и инсистирање на војној победи.

„Чини се да сиријски режим и Русија заједно одбијају дипломатију и покушавају да одрже војну победу“, рекао је Кери говорећи у Бриселу.

Вашингтон сматра да је Русија одлучила да повеже своје интересе са сиријским председником Башаром ел Асадом, кога САД оптужују за убиство сопствених грађана, изјавио је Кери.

„Русија је донела неодговорну и дубоко непромишљену одлуку да повеже своје интересе са интересима и репутацијом Асада“, истакао је Кери. Он сматра да Асад „врши масовни масакр сопственог народа“.

„Као што је већина нас видела јуче су САД објавиле своју одлуку о суспензији билатералних разговора са Русијом о обнови споразума о прекиду ватре. Ова одлука, верујте ми, није донета олако“, рекао је Кери. У мају је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров након састанка Међународне групе за подршку Сирији у Бечу изјавио да Русија у Сирији не подржава режим председника Башара ел Асада, већ се бори против тероризма и додао да „на копну“ не постоји друга ефикасније силе од сиријске војске и опозиционих снага које су јој се придружиле у примирју.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут