Путин и Мерелова разговарали о Украјини

30-09-2016 08:42:20 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са канцеларком Немачке Ангелом Меркел о ситуацији у Украјини.

„Настављен је дијалог о украјинском проблему због интензивирања рада на свеобухватној реализацији Минског споразума од 12. фебруара 2015. године“, наводи се у саопштењу.

Наведено је да је разговор одржан на иницијативу немачке стране. Учесници разговора су „нагласили сврсисходност синхронизације напора у сфери безбедности и у политичком аспекту решавања кризе“.

„У том контексту је дата позитивна оцена потписаног споразума о обавештајним подацима снага и средствима на линији раздвајања, као и о улози специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у осигуравању поштовања режима примирја“, наведено је у Кремљу.

„Скренута је пажња и на недавно донету одлуку руководства Донбаса о једностраном прекиду ватре. Председник Русије је изразио наду да ће се украјинска страна уздржати од оружаних провокација у зони конфликта и предузети, напокон, реалне кораке за реализацију својих политичких обавеза“, наводи се у саопштењу.

Саопштено је и да су Путин и Меркелова договорили план даљих контаката у „нормандијском формату“ на различитом нивоу.

У разговору су се дотакли и и ситуације у Сирији. Наглашена је потреба консолидације напора међународне заједнице у интересима осигурања режима прекида ватре у тој земљи на основу реализацији руско-америчких договора од 9. септембра те године.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут