Захарова: САД су на граници хистерије

30-09-2016 08:09:05 | | / vostok.rs |


Ситуација у Сирији и даље је напета. Борбе између сиријских оружаних снага и терориста се настављају у северном делу земље, а посебно у Алепу. Терористи су блокирали излазе из Алепа за цивиле.

„У принципу, тактика екстремиста остаје непромењена: напади се дешавају под плаштом људског штита — говоримо о цивилима. Активно су укључени снајперисти, они пуцају не само на војнике сиријске војске, већ и на цивиле“, реклао је Захарова.

Према наводима немачких медија, терористи су потврдили да добијају подршку из иностранства.

„Поново наглашавамо потребу за раздвајањем терориста од опозиције“, изјавила је Марија Захарова током конференције. Тврдње да руске ваздухопловне снаге изводе ваздушне нападе на болнице у Сирији нису тачне. Већина мета које је напала руска авијација су пољске болнице терориста.

„Добили смо изјаве Вашингтона и надали смо се да ће ове изјаве наићи на осуду“, рекла је Захарова. „Али, нажалост, они то нису урадили“.

Портпарол америчког Стејт департмента Џон Кирби изјавио је јуче да би тренутни сукоб у Сирији могао „без поговора“ да пређе у „напад против руских интереса, можда чак и руских градова, а Русија ће наставити да своје војнике шаље кући у врећама“. Москва је шокирана овим циничним изјавама. У ствари, Вашингтон криви Русију због недавних тензија у земљи.

Оно што чујемо из Стејт департмента је на граници хистерије. Очигледно је да је то реакција на америчку политику на Блиском истоку, истакла је Захарова. Штавише, званичници у Белој кући говоре да би Русија могла да се суочи са проблемима националне безбедности због своје политике. Али САД би требало да размишљају о својој националној безбедности. Било би мање проблема у свету када би се свака земља бавила својим проблемима. Она је позвала америчке власти да не скривају информације о терористичким нападима који би се могли догодити на територији Русије. „Желим да позовем Вашингтон да, у случају да има неке информације о планираним терористичким нападима, о могућим нападима на неке руске градове о којима је говорио Кирби, њих одмах предају Москви“, рекла је Захарова.

Она сматра да се, ако САД имају податке о планираним нападима, али их не достављају, онда то мора назвати скривањем информација. Москва би могла да сматра изјаву САД о могућим терористичким нападима у Русији позивом екстремистима на акцију, сматра Захарова. „Ми сматрамо да је ова изјава упућена управо тим екстремистима“. Раније је портпарол Стејт департмента Џон Кирби рекао да би терористи могли да изврше терористичке нападе у руским градовима, ако се у Сирији не прекине грађански рат.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут