Песков: Неприхватљив тон реторике САД и Британије о сиријском питању

27-09-2016 08:09:29 | | / vostok.rs |


Тон реторике Велике Британије и Сједињених Америчких Држава о сиријском питању је неприхватљив, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући резултате састанка Савета безбедности УН.

„Истичемо неприхватљивост тона реторике званичних представника Велике Британије и САД и напомињемо да оваква реторика може да изазове озбиљну штету процесу решавања и нашим билатералним односима“, рекао је Песков. Ситуација у Сирији је веома тешка и изазива забринутост, рекао је Песков.

„У Кремљу на ову ситуацију гледају као на изузетно тешку. Без обзира на реторику званичних представника Велике Британије и САД, ми смо у интересу виших идеја и даље склони да се дистанцирамо од непотребних емоција и засад констатујемо да је ситуација заиста веома тешка и изазива забринутост“, истакао је Песков.

„Ми смо углавном забринути да још увек, упркос чињеници да је већ прошло више од недељу дана, терористи користе режим прекида ватре за прегруписавање, за допуну својих арсенала, за очигледну припрему и за вршење офанзиве“. Песков је додао да констатује да такозвана умерена опозиција још није раздвојена од терористичких организација. „Све ово, ако се сумира, чини ситуацију веома тешком. Засад, нажалост, можемо да кажемо да је прекид ватре неефикасан. Али Москва не губи наду и, што је најважније, не губи политичку вољу да уложи максималне напоре за излазак на одрживи пут политичког решења у Сирији. Засад је тешко“, закључио је Песков.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут