Лавров: Споразуми о Сирији постигнути по директном налогу Путин и Обаме

25-09-2016 07:22:59 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да није било једноставно ставити на папир све договоре за решење ситуације у Сирији, о чему су током састанка у Кини разговарали председници Русије и САД, Владимир Путин и Барак Обама.

Министар је истакао да је свестан несугласица Стејт департмента и Пентагона о решењу ситуације у Сирији.

„Ми не улазимо у њихове међусобне односе, већ полазимо од једне једноставне ствари: оно што је учињено 9. септембра у Женеви, о чему смо се договорили амерички државни секретар Џона Кери и ја уз учешће представника војске и безбедносних служби, урађено је у строгом складу са оним што су се договорили председници Владимир Путин и Барак Обама три дана пре тога у Кини, где су се срели и провели неколико сати са нама и осталим помоћницима, усклађујући принципе који би требало да чине основу споразума. Нама је у Женеви остало само да то све ставимо на папир, иако то није било лако. То нам је одузело више од 16 сати“, истакао је Лавров у интервјуу на телевизији „Русија 1“. Он је нагласио да су споразуми постигнути по директном налогу два председника.

„Полазим од тога да свако ко има било какве везе са војним питањима у САД из званичних структура, мора да извршава наређења врховног команданта“, додао је министар. Током ноћи 10. септембра Лавров и Кери су се договорили о новом плану за решавање ситуације у Сирији и формирали пакет од пет докумената. Током петнаестог сата разговора Лавров је новинарима донео пице и вотку као извињење за дуге преговоре.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут