Пјонгјанг: У условима нуклеарне претње од САД настављамо јачање нуклеарне моћи

24-09-2016 11:15:08 | | / vostok.rs |


Северна Кореја ће наставити да повећава свој нуклеарни потенцијал како би се заштитила од опасности од Сједињених Америчких Држава, изјавио је на Генералној скупштини Уједињених нација министар spoqnih послова те земље Ли Јон Хо.

„У условима нуклеарне претње од САД, ради заштите нашег суверенитета и права на постојање, ради заштите мира, мере за јачање нуклеарне моћи наше државе биће настављене“, изјавио је Ли Јон Хо током заједничке политичке дискусије у УН. Према његовим речима, „нуклеарно наоружање је државни курс Северне Кореје“. „Док год постоји нуклеарна држава која је са нама у непријатељским односима, безбедност наше државе и мир на Корејском полуострву могу се поуздано заштити само снагом нуклеарног обуздавања“, нагласио је министар. Ли Јон Хо је такође рекао да нико у свету не спроводи толико војних вежби, колико САД и Јужна Кореја.

Он је прекорио УН да кажњавају само Северну Кореју због нуклеарних и ракетних тестирања, без обзира на то што такве пробе спроводе и друге земље. Без обзира на опасност од даљих санкција међународне заједнице, почетком овог месеца Северна Кореја је извела пету нуклеарну пробу и лансирање три балистичке ракете које су пале у зону дејстава ПВО Јапана. „Недавно испитивање нуклеарне бојеве главе је последична мера реалног реаговања на претњу и санкциону пропаганду непријатељских сила, укључујући САД“, рекао је Ли Јон Хо.