Железнњак: Референдум у Републици Србској важна прекретница

24-09-2016 10:11:39 | | / vostok.rs |


Противљење референдуму, како унутар БиХ тако и од стране страних дипломата, ни у којој мери није у складу са демократским традицијама које су део европског изборног наслеђа.

Сергеј Железњак, заменик секретара Генералног савета јединствене Русије изјавио је за Спутњик да подржава референдум у Републици Србској. Према његовом мишљењу „предстојећи референдум ће бити важна прекретница за Републику Српску и цео србски народ“.

Железњак истиче да „први пут за двадесет година постојања Републике Српске као државног субјекта, грађани могу директно да учествују у доношењу одлуке о значајном питању које их се непосредно тиче.

Предстојећи референдум треба да позове на уважавање културне, историјске и духовне традиције, која представља основу националног идентитета србског народа. За Босну и Херцеговину, као уосталом и за сваку другу многонационалну и мултиконфесионалну државу, узајамно уважавање националног идентитета и традиције различитих народа је основа стабилности државе и успешног демократског развоја грађанског друштва.

Зато противљење референдуму, како унутар БиХ тако и од стране страних дипломата, ни у којој мери није у складу са демократским традицијама које су део европског изборног наслеђа“. Он је искористио прилику и да изрази захвалност председнику РС за честитку коју је упутио Јединственој Русији поводом победе на парламентарним изборима.