Косачов: Наоружавањем Кијева САД ће сносити одговорност за крвопролиће

23-09-2016 09:42:12 | | / vostok.rs |


Сигнал подршке украјинском народу од стране САД требало би да буде позив на испуњење Минског споразума, а не слање оружја, изјавио је шеф Комитета за међународне односе Савета федерације Русије Константин Косачов.

„Уколико Сенат и председник Барак Обама подрже став америчких конгресмена, САД ће сносити одговорност за наставак крвопролића у Украјини у истој мери као и власти у Кијеву. Одговорност ће сносити и због минирања политичког процеса који је започет у Минску, као и због обуставе реализације мировног споразума“, рекао је он.

Руски сенатор је оценио да се у мировни процес у Украјини улаже изузетно пуно снаге, а сигнал из Конгреса САД у том смислу не само да не делује конструктивно, већ се може сматрати провокацијом. Косачов је додао да управо тај потез Вашингтона даје одговор на питање зашто САД не учествују у минском процесу, те ставља Америку у тихог учесника у конфликту на југоистоку Украјине. Претходно је Амбасада Украјине у Вашингтону саопштила да је Доњи дом Конгреса САД једногласно одобрио закон о подршци стабилности и демократији у Украјини, који дозвољава испоруке оружја Кијеву.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут