Рјабков: НАТО наставља да повећава противракетни потенцијал у Европи

23-09-2016 07:50:55 | | / vostok.rs |


НАТО наставља да повећава ракетни потенцијал у Европи. Москва је забринута због распоређивања инфраструктуре НАТО-а у близини својих граница, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

„НАТО наставља да повећава противракетни потенцијал у Европи у оквиру тзв. фазног адаптивног приступа. Ми смо више пута изражавали забринутост због распоређивања елемената стратешке инфраструктуре у непосредној близини наших граница, што директно утиче на наше интересе у области безбедности“, рекао је Рјабков на седници Руског друштвеног савета за међународну сарадњу и јавну дипломатију. Према речима Рјабкова, стварање глобалне америчке противракетне одбране, укључујући његов европски сегмент, представља дестабилизациони фактор, „јер у одређеној етапи тзв. евроПРО може да почне негативно да утиче на ефикасност наших средстава за стратешко обуздавање“.

„За сада тај ниво није постигнут, али потенцијал противракетног штита САД и НАТО-а ће се повећавати. У том плану сматрамо симптоматичним демонстративно одбацивање Вашингтона и Брисела да измени своје противракетне планове, без обзира на постизање договора о решавању ситуације око иранског нуклеарног програма.“ Он је нагласио да ће Москва и даље пажљиво пратити ситуацију и упозоравати Европљане на неизбежне, нежељене последице реализације америчког пројекта.