Рудској: Бесмислено једнострано спровођење прекида ватре од стране сиријских снага

20-09-2016 08:29:48 | | / vostok.rs |


Русија сматра бесмисленим једнострано спровођење режима прекида ватре од стране сиријских снага узимајући обзир да ниједна друга страна примирје не поштује, изјавио је представник руског Генералштаба Сергеј Рудској.

Он је истакао да су Русија и Сирија испуниле све обавезе у складу са договором постигнутим у Женеви 9. септембра, иако САД и оружане групе под њиховом контролом то нису учиниле.

„САД и оружане групе које називају и здравом опозицијом нису испуниле ниједну обавезу у складу са договорима из Женеве. Оно што је још важније – још увек није дошло до поделе између бораца умерене опозиције и терориста Нусра фронта“, истакао је Рудској. Како је рекао, раздвајање терориста од умерене опозиције је кључни фактор спровођења режима прекида ватре у Сирији, иако још увек нема никаквих сигнала да ће то у скоријој будућности бити спроведено.

Такође, додао је, није решено ни питање безбедности хуманитарних коридора на истоку Алепа, будући да оружане групе које су под контролом САД нису повукле своје снаге и нису препустиле сиријској војсци контролни пункт који повезује источни и западни део Алепа.

„Стиче се утисак да је таква ситуација изазвана намерно, како би окривили Русију и Сирију за немогућност допремања хуманитарне помоћи“, упозорио је Рудској. Руски генерал је прецизирао да је од почетка спровођења режима прекида ватре забележено 302 кршења примирја, погинуло је 63 цивила, док је 252 рањено. Такође, у нападима је убијено 153 војника сиријске војске. Поред тога, Рудској је демантовао наводе америчког државног секретара да су руске или сиријске снаге наводно бомбардовале те делове земље за које је договорено у Женеви да не буду мете гађања.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут