Руске иновације путују у Кину

19-09-2016 08:40:04 | | / vostok.rs |


Ножеви који се никада не морају оштрити. Цеви којима не прети рђа. Куглични лежајеви који се не хабају. То све није фантастика, већ реалност која је постала могућа захваљујући руским иновативним технологијама.

Иновативни метод наношења ласерско-плазмених премаза омогућиће снижавање цене метала и легура и уз то ће вишеструко продужити рок употребе који је патентирала компанија „Оптогард нанотек“ — једна од 80 компанија која ради у оквиру техно-парка „Сколково“.

„Јединствена технологија руског стартапа је заинтересовала многе како домаће, тако и иностране привреднике. Конкретне кораке у смислу сарадње предузела је кинеска фирма ’Шандонг трастпајп индустри‘ (Shandong Trustpipe Industry), која жели да преузме ову технологију и самостално производи ’вечне цеви‘“, рекао је за Спутњик Павел Смирнов, генерални директор компаније „Оптогард нанотек“.

„Оно што наш пројекат чини посебним је то што не укључује само сопствену технологију наношења премаза, већ и сву неопходну опрему којом се реализује технолошки процес. То јест, наш ’ноу-хау‘ се може продати само у комплету — технологија и опрема. Уговор потписан са кинеским партнером је први корак ка изградњи целокупног производног погона на лицу места, у Кини. Финансирање пројекта чија је цена неколико милиона долара одвија се по плану и кинеска страна је већ уплатила део новца“, закључује Смирнов. „Оптогард нанотек“ није једини становник техно-парка „Сколково“ чији су пројекти и производи нашли своје партнере у Кини. Шангајска авијациона корпорација (Commercial Aircraft Corp. of China — COMAC) користи производе комапније ОПТИМЕНГА-777. Руски компјутерски програм омогућава да се за неколико пута смање рокови и цена пројектовања крила авиона. Уговор који су потписале Шангајска медијагрупа и руски Ес-Пи-Би ТВ — водећа светска фирма за пренос телевизијског програма и видео-садржаја на мобилне телефоне и таблете, омогућили су иностраним корисницима приступ новим платформама преко апликација Ес-Пи-Би ТВ и Ес-Пи-Би ТВ Кина.

На списку становника „Сколкова“ је још једна компанија — „Рок флоу дајнамикс (Rock Flow Dynamics). Кинески нафтни гиганти су од Руса добили јединствено програмско решење, које омогућава да се ради са моделом изворишта у реалном времену и у режиму потпуног интерактивног симулатора. „У овом тренутку више од 30 наших компанија већ сарађује са кинеским партнерима или планира у неко ближе време да изађе на кинеско тржиште“, рекао је за Спутњик председник Фонда „Сколково“ Виктор Векселберг. Али то је тек први корак.

„Имамо веома интересантне резултате, али ипак бисмо хтели више. И уз веома јаку политичку подршку, ниво научно-техничке сарадње Русије и Кине ипак није задовољавајућ. У сваком случају, удео руских иновативних производа на кинеском тржишту је изразито мали у поређењу са могућностима са којима ми располажемо“, закључује Векселберг. Обе стране предузимају све кораке који би трбало да стимулишу даљу научно-техничку сарадњу. Конкретно, Кина ће ускоро отворити представништво Фонда „Сколково“, које ће се бавити промоцијом руских иновативних производа на кинеском тржишту. Са друге стране, у Русији ће бити отворено представништво кинеских компанија које учествују у великом пројекту „Пут свиле“.