Путин наложио казнене мере за банкаре који су побегли у иностранство

14-09-2016 07:47:23 | | / vostok.rs |


На састанку са гувернерком Централне банке Елвиром Набиулином председник Русије Владимир Путин је саопштио да је наложио Влади и полицији да одреде казнене мере за банкаре који су прекршили руско законодавство и побегли у иностранство.

„Неизбежност казне кључна је ствар да то исто не би поновили други банкари, укључујући, нажалост, случајеве када банкари одлазе у иностранство, износећи имовину. Ту имовину треба враћати. Не треба их само кажњавати, већ и враћати ту имовину. То је наравно сложен посао“, рекао је Набиулина на током састанка са шефом државе. Она је приметила да је у 70 одсто случајева одузимање лиценци банкама повезано са прањем новца. Шефица Централне банке је позвала да се нађе решење овог проблема на законском нивоу.

„Треба бити веома пажљив да се не би ограничила слобода људи, али треба дати гаранције и држави и друштву и улагачима банака од свих криминалних радњи. Хајде да овај налог дам и Влади и полицијским органима — и заједно размислимо“, изјавио је Путин. Руски банкарски систем за последњe три године много мање је вршио услуге у криминалној сфери. Према речима гувернерке, обим операција за извлачење новца у иностранство се смањио са 1,7 билиона рубаља у 2013. години до 110 милијарди рубаља у првом полугодишту 2016. године.